Nieuws
Hoe zit het met vakantiedagen bij ziekte?
9 januari 2020
Vakantiedagen bij ziekte
Mag een werkgever vakantiedagen inzetten als de werknemer ziek is? Bouwt een werknemer eigenlijk nog wel vakantiedagen op als hij ziek is en hoe zit het met compensatie-uren? SalarisNet zet op een rij hoe het zit met vakantiedagen en zieke werknemers.
Een werknemer bouwt ook tijdens zijn afwezig in verband met ziekte gewoon vakantiedagen op, zodat hij per jaar 4 werkweken vrij kan nemen. Dit is het wettelijke minimum. Daarnaast kan een werkgever ook met de werknemer afspraken maken over een aantal bovenwettelijke vakantiedagen. Er is geen minimum of maximum verbonden aan de hoeveelheid bovenwettelijke vakantiedagen of -uren die een werknemer kan opbouwen.
Als een werknemer tijdens zijn ziekte op vakantie wil gaan, moet hij hierover afstemming zoeken met zijn werkgever. De vakantie mag het herstel of de re-integratie namelijk niet belemmeren.De werkgever kan daarom aan de bedrijfsarts vragen of er medische bezwaren zijn tegen de vakantieplannen. Als die medische bezwaren er niet zijn, mag de werknemer op vakantie. De werknemer kan hiervoor gebruik maken van zijn opgebouwde vakantiedagen. Maar omdat hij ziek is, kan hij zich ook op het punt stellen dat hij in redelijkheid niet van de vakantie kan genieten. Hij kan dan weigeren zijn vakantiedagen hiervoor in te zetten. Dit kan voor de werkgever een reden zijn om de vakantie te weigeren.
Een re-integrerende werknemer mag ook vakantie opnemen. Ook dan moet hij afstemmen met zijn werkgever en eventueel de bedrijfsarts. Zijn er geen belemmeringen voor de re-integratie? Dan mag de werknemer op vakantie. Hij gebruikt hiervoor zijn opgebouwde vakantiedagen.
Een (zieke) werknemer kan op meerdere manieren vakantie-uren opbouwen:
Elke werknemer bouwt wettelijke vakantiedagen op, ongeacht of hij ziek is of niet.
Daarnaast bouwen sommige werknemers ook compensatie-uren op. Bijvoorbeeld als zij een contract voor 36 uur hebben, maar wekelijks 40 uur werken. Zij bouwen dan elke week 4 compensatie-uren op. Werknemers zien vaak geen onderscheid tussen vakantie-uren en compensatie-uren en beschouwen ze als één geheel. Voor de opbouw van deze compensatie-uren is het echter van belang hoe lang de werknemer al ziek is. In veel cao-’s zijn namelijk regels of beperkingen opgenomen voor de opbouw van compensatieverlof. Bij de overheid tellen bijvoorbeeld de eerste 28 (gedeeltelijke) ziektedagen wel voor de opbouw van compensatie-uren, maar daarna niet meer. Ook kunnen compensatie-uren vaak niet worden meegenomen naar een nieuw kalenderjaar. Daardoor kan het zijn dat een werknemer zijn opgebouwde compensatie-uren niet kan genieten maar bijvoorbeeld verplicht krijgt uitbetaald of dat ze simpelweg vervallen.
Als in de cao of arbeidsovereenkomst is afgesproken dat de werknemer recht heeft op meer vakantiedagen dan het wettelijk minimum, worden deze dagen of uren bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. De opbouw hiervan gaat gelijk op met de gewone, wettelijke vakantiedagen. Het is mogelijk dat in een cao of arbeidsovereenkomst afwijkende afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld dat de bovenwettelijke vakantiedagen niet tijdens ziekte worden opgebouwd of alleen in een bepaalde periode van ziekte. Opgebouwde bovenwettelijke vakantiedagen blijven 5 jaar staan. In 2020 opgebouwde dagen kunnen dus worden opgenomen tot en met 2026.
Bron: salarisnet.nl
Wilt u meer informatie over dit nieuwsitem, neem dan gerust contact met ons op.
Contact
Copyright 2022 | EVI Groep